Home > Fotky a videa > Články > ČESTNÉ MÍSTO PRO DENIVKU - článek z časopisu Dům a zahrada

ČESTNÉ MÍSTO PRO DENIVKU - článek z časopisu Dům a zahrada

ČESTNÉ MÍSTO PRO DENIVKU - článek z časopisu Dům a zahrada

Tento článek nemáme na svědomí my - zahradnictví, ale redaktor časopisu Dům a zahrada Radek Beneš, který se u nás v létě 2007 zastavil a naše zahrada jej natolik zaujala, že o ní napsal článek a nafotil desítky fotografií do listopadového čísla časopisu (str. 139-146). S jejich souhlasem jej publikujeme v nezměněné podobě i zde.

Článek z časopisu Dům a zahradaPozemky v blízkosti obcí, které leží ladem a bez povšimnutí, jsou v takovém stavu většinou jen proto, že si málokdo dokáže představit na jejich čtverečních metrech bydlení sobě vlastní a když, tak pouze s přispěním velkých financí a neméně práce. Přesto se občas objeví někdo, kdo si na půdě zarostlé kopřivami, lebedou nebo pohlcujícím náletovým porostem dokáže ve své fantazii vykreslit dům i s pečlivě udržovanou zahradou a svým snům pak vdechne reálnou podobu. Výsledek stojí mnohdy za to!

článek z časopisu Dům a zahradaDvanáct hodin práce denně, málo času na koníčky, na sebe – typický obrázek manažera šestnáct let po sametové revoluci. I manažeři však mají své sny a někteří je i uskuteční, stejně jako náš hostitel. V jeho představách se rýsoval soukromý park v příjemném prostředí jižních Čech, který by svým zeleným hávem zakrýval dům postavený podle individuálních požadavků.

článek z časopisu Dům a zahradaOblíbené denivky

Při prohlídce současné zahrady lze jen těžko uvěřit, že byla místem, kde rostly jen bodláky. Nikdo z místních by si údajně na ladem ležícím pozemku ani ve snu nedokázal představit zahradu nebo bydlení. „Vlastně tady nerostly jen bodláky a vrby, v jednom z koutů pozemku rostly denivky. Tehdy jsem je vykopl, odložil na skládku sutě a zapomněl na ně. Na jaře mě překvapily – plno květů na hromadě odpadu! Zasloužily si tak čestné místo v zahradě,“ popisuje start budování zahrady náš hostitel. S pomocí ruky zkušeného architekta a následně vhodně vybrané firmy pak vyrostlo na zkultivovaném pozemku bydlení, jehož tvář nijak nenarušila ráz vesnice a přitom splňuje nároky na moderní bydlení.

Terénní úpravy

článek z časopisu Dům a zahrada

Zanedbaný rozsáhlý pozemek o ploše více než tři tisíce metrů čtverečních si žádal neméně rozsáhlé terénní úpravy, čímž se pomalu začal naplňovat dávný sen o vlastním malém parku. Terén si vlivem různého stupně zamokření vyžádal nákladné práce na odvodnění, odstranění nevyhovující zeminy a navrstvení nové. Půdní materiál byl přesouván tak, aby se vyrovnaly terénní nerovnosti, nebo aby naopak vznikly nové přírodní partie. Kámen z pozemku byl použit na vymodelování zdí, opěrných valů a chodníků, které dnes dodávají zahradě kýžený parkový nádech.

článek z časopisu Dům a zahrada

Atraktivitu své zelené oázy zvýšil náš hostitel přítomností rostlin v našich zahradách neobvyklých.

 

Rychlený park

článek z časopisu Dům a zahrada

Po terénních úpravách následovalo obstarávání rostlin. Protože každý park se stává parkem až v době, kdy jeho zelené osazenstvo dosahuje několika metrů, byl majitel připraven hledat rostliny již vzrostlejší. Navíc chtěl atraktivitu své zelené oázy zvýšit přítomností rostlin v našich zahradách neobvyklých. Jeho představám a požadavkům nabídka našich prodejců málokdy odpovídala, proto se vydal na nákup dřevin do zahraničí k renomovaným zahradníkům. 

článek z časopisu Dům a zahrada

Dovezenými rostlinami pak citlivě osazoval partie a zákoutí obklopující jeho dům. „Vzrostlé keře a stromy měly ještě jednu výhodu – bez problémů přezimovaly a ani jedna rostlina díky vyzrálým pletivům neodumřela, což se při nákupu u nás občas stávalo“, dodává k vyprávění o nákupech zeleně do jeho zahrady.

Trubače (Campsis) patří mezi rostliny, které jsou v soukromém parku velmi hojně zastoupeny a daří se jim tady.

článek z časopisu Dům a zahradaUprostřed zahrady za domem našel své místo bazén, který je blahodárným zdrojem uvolnění a relaxace uprostřed vzrostlé zeleně.
Na obytnou část navazuje zastřešená terasa, která volně komunikuje se zahradou pomocí kamenné podlahy přecházející v chodník.

článek z časopisu Dům a zahrada

V každém parku má své místo také rozlehlá travnatá plocha, na jejímž horizontu dřeviny více vyniknou.

 
 
 
 

Rostliny pro známé

článek z časopisu Dům a zahradaPo kolaudaci domu většinou následují návštěvy známých, kteří jsou více či méně zvědaví na nové bydlení. Nejinak tomu bylo v případě našeho hostitele. Mimo jiné obdivovali vzrostlé stromy, keře a vůbec dřeviny, které v té době v našich zahradnických centrech vídali jen výjimečně. Zájem o vzrostlou zeleň se zvyšoval, proto majitel začal obstarávat vzrostlé rostliny i pro známé. Objem zboží s rostoucí poptávkou po vzrostlých dřevinách stoupal a z původní výpomoci kamarádům, z koníčka, se stala obživa. Dnes je v srdci malého parku soukromé zahradnictví, které se specializuje na vzrostlé dřeviny. Prodejní plocha volně navazuje na zahradu, takže má každý návštěvník možnost vidět při nákupu konkrétního jedince v jeho budoucí podobě, takže nikdy nekupuje zajíce v pytli.

článek z časopisu Dům a zahrada článek z časopisu Dům a zahrada

Radek Beneš fotografie: Radek Beneš

9.8.2022